Dieta wysokobłonnikowa – jak działa i kto może ją stosować

Groch w diecie wysokobłonnikowej

Dieta wysokobłonnikowa (bogatoresztkowa) cechuje się większą zawartością błonnika pokarmowego niż standardowa dieta. Dieta bogatoresztkowa jest dietą leczniczą stosowaną w profilaktyce chorób jelita i przy zaparciach. Stosowanie diety wysokobłonnikowej zapobiega też otyłości, cukrzycy oraz chorobie ogólnoustrojowej, jaką jest miażdżyca. Dieta zawiera zwiększoną dawkę polisacharydów roślinnych (błonnika, gum, hemicelulozy, ligniny, pektyn).

Dietę wysokobłonnikową należy wprowadzać stopniowo z uwagi na fakt, że mogą wystąpić efekty uboczne w postaci wzdęć, kolek lub biegunki. Wprowadzając, stopniowo coraz większe ilości błonnika w pożywieniu przyzwyczajamy, nasz układ pokarmowy do jego zwiększonej obecności. Stosując, dietę musimy, wyeliminować z naszego jadłospisu produkty wysokotłuszczowe, produkty wysoko przetworzone, słodycze i cukier.

Dieta wysokobłonnikowa stosowana jest:

• przy zaparciach – naturalnie reguluje defekację bez potrzeby stosowania środków farmakologicznych,
• w profilaktyce zespołu jelita drażliwego,
• w profilaktyce choroby uchyłkowej jelita grubego,
• w zapobieganiu raka jelita grubego,
• w zapobieganiu miażdżycy,
• w profilaktyce cukrzycy,
• w zapobieganiu kamicy żółciowej,
• w otyłości.

Dieta wysokobłonnikowa – stosowana w profilaktyce zmniejsza stężenie cholesterolu, glukozy i trójglicerydów w organizmie oraz jest naturalną metodą na zaparcia nawykowe (zaburzona praca jelit – zatwardzenie) polisacharydy roślinne zwiększając, ilość wody w organizmie pomagają, regulować defekację.

Polisacharydy wchłaniają, też kancerogeny powstające w jelicie z rozkładu kwasów żółciowych przyspieszając, ponadto ich wydalanie.

Produkty polecane w diecie bogatoresztkowej;

• Warzywa, owoce, soki warzywne, gotowane warzywa, surówki.
• Zupy gotowane na wywarach z warzyw: jarzynowa, krupnik.
• Zupy mleczne, mleko odtłuszczone, jogurt naturalny, kefir, chudy twaróg i biały ser.
• Mięso chude smażone bez tłuszczu, duszone: mięso drobiowe – gołąb, indyk, kurczak, mięso z królika, cielęcina, wołowina, konina.
• Ryby: dorsz, karaś, karmazyn, sandacz, szczupak, lin, leszcz.
• Jajka – żółtka w ograniczonych ilościach.
• Wędlina – chuda szynka i polędwica, mięsa w galarecie.
• Masło – tylko w ograniczonych ilościach.
• Słaba herbata i kawa zbożowa – polecane herbaty ziołowe, napary z ziół.
• Oleje roślinne: słonecznikowy, rzepakowy, sojowy, oliwa – w ograniczonych ilościach.
• Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, cynamon, wanilia.
• Desery owoce; galaretki, budynie, powidła, dżem, miód.

Produkty zakazane w diecie bogatoresztkowej;

Chleb zakazany• Mąka pszenna z wysokiego przemiału, kukurydziana, ziemniaczana – produkty przyrządzane na jej bazie.
• Pieczywo jasne z małą zawartością błonnika.
• Mleko tłuste, masło solone, tłuste sery, tłusta śmietana.
• Mięso tłuste: pasztet, dziczyzna, podroby, gęsi, dzikie ptactwo, golonka, bigos.
• Ryby z dużą zawartością tłuszczu – zupy przygotowane na ich bazie.
• Kawa, mocna herbata, kakao.
• Kasza manna, kukurydziana, biały ryż.
• Napoje alkoholowe
• Słodycze: ciasta, torty, czekolada, lody
• Tłuszcze zwierzęce – smalec, słonina.

Przeciwwskazaniem do stosowania wysokobłonnikowej diety – są stany zapalne żołądka, dróg żółciowych oraz jelit. Dieta nie jest zalecana osobom cierpiącym na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy.

Nieżyt przewodu pokarmowego może być przeszkodą w stosowaniu diety bogatoresztkowej – przed wprowadzeniem diety wymagana jest konsultacja lekarska. Osoby starsze, młodzież i dzieci przed wprowadzeniem diety wysokobłonnikowej powinny zasięgnąć porady lekarza, który zadecyduje czy taka dieta jest dla nich właściwa oraz, czy powinny ją stosować.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *